top of page
Foto van schrijverBrigitte Vos

5 Tips om nee te zeggen en te ontdekken dat je goed genoeg bent


Brigitte Vos - nee zeggen

Je wordt gezien als een sterke en toegewijde persoon, je zegt altijd 'ja' en je houdt continu alle ballen in de lucht. Je hebt een drukke baan, zorgt voor je gezin, en je bent er altijd voor je vrienden en familie. Het lijkt alsof jij alles aankunt, en je omgeving maakt er maar graag gebruik van. Maar diep vanbinnen voel je misschien iets heel anders. Voelt het niet alsof je jezelf compleet aan het verliezen bent?

Denk jij dat dit de manier is om erkenning te krijgen en geliefd te worden?


Wat als ik nu vertel dat dit patroon van 'ja' zeggen juist averechts werkt? Door steeds 'ja' te zeggen, ben je niet langer trouw aan je eigen behoeften en verlangens. Je raakt uitgeput, je verliest de verbinding met je eigen identiteit, en in plaats van de erkenning en de liefde waar je zo naar verlangt, voel je je vaak leeg en overweldigd.

Het is dus tijd om dat patroon te doorbreken en grenzen te stellen. Door 'nee' te leren zeggen zal je krijgen wat je écht wilt: de erkenning dat je goed genoeg bent en de vrijheid om voor jezelf te zorgen?


In deze blog geef ik je vijf tips om te beseffen dat je al goed genoeg bent, zelfs als je 'nee' zegt.



1 Begrijp waarom je 'ja' zegt tegen alles en iedereen

 Veel mensen zeggen automatisch 'ja' omdat ze de goedkeuring van anderen willen. Of het nu op je werk is, in je gezin of in je sociale leven, je wilt aardig gevonden worden. Je hebt het gevoel dat je alleen gewaardeerd wordt als je altijd klaarstaat voor anderen. Dit patroon komt vaak voort uit een diep verlangen naar liefde, erkenning, en het gevoel dat je goed genoeg bent.


Maar wat je vaak niet beseft, is dat door voortdurend 'ja' te zeggen, je jezelf langzaam maar zeker verliest. Je prioriteiten, waarden en behoeftes verdwijnen naar de achtergrond. Dit leidt uiteindelijk tot gevoelens van uitputting, frustratie en zelfs vervreemding van jezelf.


Het eerste wat je moet doen, is begrijpen waarom je deze neiging hebt. Zodra je je bewust wordt van je patroon van pleasen, kun je beginnen met veranderingen aan te brengen.


Praktische oefening: Schrijf op waarom je 'ja' zegt in situaties waarin je eigenlijk 'nee' wilt zeggen. Herken je hier een patroon van pleasegedrag? Wanneer je dit herkent, kun je beginnen met het doorbreken ervan.


2 Oefen met 'nee' zeggen: begin klein

'Nee' zeggen kan in het begin eng aanvoelen, vooral als je gewend bent om altijd beschikbaar te zijn. Maar zoals met alles, hoe meer je oefent, hoe makkelijker het wordt. Begin klein door in veilige situaties "nee" te zeggen. Dit kan bijvoorbeeld op je werk zijn wanneer je wordt gevraagd om extra taken op je te nemen, of in je persoonlijke leven wanneer iemand vraagt om tijd die je eigenlijk niet hebt.


Door kleine stappen te zetten, bouw je je zelfvertrouwen op. Uiteindelijk zul je merken dat "nee" zeggen je helpt om je eigen grenzen te respecteren en beter voor jezelf te zorgen.


Praktische oefening: Zeg één keer per dag bewust 'nee' tegen iets wat niet aansluit bij je prioriteiten of waar je geen energie voor hebt. Observeer hoe je je voelt na het stellen van deze grens.


3 Verander je negatieve zelfpraat naar positieve affirmaties

Veel mensen die moeite hebben met nee zeggen, kampen met een innerlijke stem die hen vertelt dat ze alleen waardevol zijn als ze alles voor iedereen doen. Het is een vorm van negatieve zelfpraat die direct invloed heeft op je zelfvertrouwen. Om dit te doorbreken, is het belangrijk om bewust te werken aan positieve affirmaties.


In plaats van te denken "Als ik nee zeg, zal ik hen teleurstellen en zullen ze me niet meer waarderen," kun je denken "Door nee te zeggen, zorg ik voor mezelf en dat is waardevol." Door deze positieve affirmaties herhaaldelijk te gebruiken, ga je je uiteindelijk ook echt zo voelen.


Praktische oefening: Schrijf elke ochtend een positieve affirmatie op, zoals: 'Ik ben goed genoeg, ook als ik nee zeg.' Lees deze affirmatie hardop aan jezelf voor om de dag te beginnen met een gezonde mindset.


4 Laat schuldgevoelens los wanneer je 'nee' zegt

Veel mensen voelen zich schuldig wanneer ze 'nee' zeggen. Ze denken dat ze anderen teleurstellen of dat ze minder geliefd zullen zijn als ze hun eigen grenzen aangeven. Dit schuldgevoel kan verlammend werken en ervoor zorgen dat je blijft pleasen, ook al wil je eigenlijk iets anders.


Het is belangrijk om te beseffen dat 'nee' zeggen niet betekent dat je iemand in de steek laat. Het betekent simpelweg dat je prioriteit geeft aan je eigen welzijn. Als je continu ja zegt, zul je uiteindelijk uitgeput raken en niet meer in staat zijn om er op een gezonde manier voor anderen te zijn. Op de lange termijn hebben de mensen om je heen veel meer aan een versie van jou die gelukkig en in balans is, dan aan iemand die zichzelf verliest door altijd mar aan de verwachtingen van anderen te voldoen.


Praktische oefening: Wanneer je 'nee' zegt en je voelt je schuldig, stel jezelf de vraag: 'Wat gebeurt er met mij als ik altijd ja blijf zeggen?' Dit helpt je om de lange termijngevolgen van je keuzes in te zien.


5 Voorkom dat je jezelf kwijtraakt

Eén van de meest schadelijke gevolgen van altijd ja zeggen is dat je jezelf langzaam kwijtraakt. Wanneer je voortdurend anderen vooropstelt, raak je vervreemd van je eigen wensen, behoeften en persoonlijkheid. Je bent dan misschien de "sterke" persoon die alles aankan in de ogen van anderen, maar je eigen innerlijke kracht verdwijnt.


Door jezelf te verliezen, raak je uiteindelijk uitgeput en verward over wie je werkelijk bent. Je wordt iemand die leeft naar de verwachtingen van anderen in plaats van je eigen pad te volgen. Dit leidt niet alleen tot burn-out en stress, maar ook tot een gevoel van leegte en frustratie.


Om dit te voorkomen, moet je bewust tijd en ruimte maken voor jezelf. Dit betekent dat je nee zegt tegen de dingen die niet bijdragen aan jouw geluk of welzijn. Je behoudt je eigen identiteit door regelmatig in te checken met jezelf: Wat wil ik echt? Waar word ik gelukkig van? Door trouw te blijven aan jezelf, blijf je niet alleen mentaal en fysiek gezonder, maar kun je ook met meer energie en liefde voor anderen zorgen.


Praktische oefening: Neem elke week tijd voor een persoonlijke reflectie. Schrijf op welke keuzes je hebt gemaakt die trouw waren aan jezelf en welke keuzes je maakte om aan anderen te voldoen. Gebruik deze reflectie om te leren en bewuster te worden van hoe je jezelf kunt behouden.


Conclusie: Je bent goed genoeg, zelfs als je 'nee' zegt


Het is een misverstand dat je alleen maar geliefd of gewaardeerd wordt als je altijd 'ja' zegt. Werkelijke erkenning en liefde komen voort uit het respecteren van jezelf en je eigen grenzen. Door te oefenen met 'nee' zeggen, je interne dialoog te veranderen en schuldgevoelens los te laten, kun je ontdekken dat je al goed genoeg bent, precies zoals je bent.


Het is oké om voor jezelf te zorgen, je grenzen aan te geven en 'nee' te zeggen. Sterker nog, het is essentieel voor je welzijn en je vermogen om op lange termijn voor anderen te blijven zorgen. Begin vandaag nog met deze vijf tips en ontdek de vrijheid van jezelf op de eerste plaats zetten.


Heb jij moeite met 'nee' zeggen? Laat het me weten of deel je ervaring met zelfzorg.


Opmerkingen


bottom of page